Dyslexie
Wat is dyslexie?
Dyslexie betekent letterlijk ‘beperkt lezen’. Bij dyslexie is sprake van een hardnekkige achterstand op het gebied van lezen en/of spellen. Dit betekent dat lezen moeizamer en minder vloeiend en vlot verloopt dan bij iemand zonder dyslexie, ondanks goed onderwijs en veel extra begeleiding.
Vloeiend kunnen lezen is niet alleen belangrijk op school, tijdens een vervolgopleiding of bij een kantoorbaan, maar ook in het dagelijks leven komen we continu geschreven taal tegen. Denk bijvoorbeeld aan de ondertiteling van een film, een recept en een belangrijke brief of overeenkomst. Dit kan erg lastig zijn als je leesproblemen hebt.
Er zijn veel factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van verloop van leesproblemen bij dyslexie. En dit kan ook weer verschillen van persoon tot persoon. Dyslexie heeft in ieder geval niet te maken met intelligentie. Wat we wel zien is dat de leesproblemen vaak samengaan met een andere ontwikkeling van hersengebieden die taal verwerken. In ons onderzoek proberen we deze leerprocessen beter te begrijpen waardoor we in de toekomst eerder kunnen voorspellen wie extra ondersteuning nodig heeft bij het leren lezen.
In onderstaande video geeft Milene Bonte meer uitleg over dyslexie, leren lezen en de hersenen:
Voor andere korte artikelen zie bijvoorbeeld welke fabels er over dyslexie bestaan, waarom
het niet vreemd dat veel mensen moeite hebben met lezen, en op welke manier ons brein zich moet aanpassen om te leren lezen.
Wil je meer weten over het belang van regelmatig oefenen met lezen? Download hier onze flyer.
Heb ik dyslexie?
Als je wilt weten of je dyslexie hebt en in welke mate je een lees- of spellingsachterstand hebt, kun je je aanmelden bij een praktijk die is aangesloten bij het Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie (NKD). Op de website van het NKD kunt je per regio een overzicht vinden.
Meer informatie en richtlijnen rondom dyslexie kunt u terugvinden op de website van Dyslexie Centraal.